Doel

Het voorspellen van grondwaterverbruik voor het optimaal laten groeien van planten en bomen.

Oplossing

Het bouwen van een model waarmee de verwachtte grondwaterstand voorspeld kan worden.

Resultaat

De voorspellingen zijn verwerkt in een notificatie-dienst die op het juiste moment adviseert om een plant of boom van water te voorzien.

Recent hebben we ons kantoor een stukje groener gemaakt, door Peter de Paradijsvogelplant een plekje te geven. Een plant heeft water nodig, maar hoeveel en wanneer precies? Wij missen domeinkennis in de flora en fauna, maar zagen wel een kans om een AI-module toe te passen die we al eerder hadden ontwikkeld tijdens een project met een van onze partners. Om data uit de grond te verzamelen plaatsten we een bodemvochtsensor in de plantenbak. Deze sensor meet de hoeveelheid water in de grond en zendt de gegevens naar een database. In een klein dashboard visualiseerden we onze voorspellingen en konden we precies zien wanneer Peter dorst had.

We hebben hiervoor een LSTM (Long Short-Term Memory) algoritme toegepast. Een LSTM is een type van Recurrent Neural Network (RNN) dat speciaal ontworpen is voor het analyseren van tijdsreeksen. Het maakt gebruik van “memory cells” die informatie kunnen opslaan en overdragen naar latere tijdstippen, waardoor het in staat is om afhankelijkheden in tijdsreeksen te herkennen die langer dan een enkele tijdstap teruggaan. Dit maakt het geschikt voor het voorspellen van gebeurtenissen die zich in de toekomst zullen voordoen.

In het geval van het voorspellen van bodemvocht, worden de gegevens van de bodemvochtensensoren ingevoerd als input in het LSTM-netwerk. Het netwerk analyseert deze gegevens en gebruikt de “memory cells” om patronen in de gegevens te herkennen. Hierdoor kan het netwerk voorspellingen doen over het bodemvocht op een later tijdstip. Daarnaast voegde we omgevingscondities toe om het model nog nauwkeuriger te maken.

Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van Peter, maar laat ook zien hoe krachtig AI kan zijn in de groensector. Wil je weten wat de EcoStac voor jouw bedrijf kan betekenen, neem dan contact met ons op!