Als ondernemer wil je je bedrijfsprocessen continu blijven verbeteren en je concurrentievoordeel behouden. Een slimme fabriek kan hierbij de uitkomst bieden. Door slimme technologieën in te zetten, kun je niet alleen je productiviteit verhogen, maar ook de kwaliteit van je producten verbeteren en de doorlooptijd verkorten.
Speciaal hiervoor hebben we binnen Stactics de IndustrialStac gecreëerd. Deze business unit focust zich volledig op datagedreven werken binnen de maakindustrie. Dit doen we aan de hand van een 10-stappenplan, met als uiteindelijke doel een slimme fabriek te realiseren:
  1. Bepaal de doelstellingen: Identificeer de belangrijkste doelstellingen die je wilt bereiken met je slimme fabriek, zoals het verbeteren van de productiviteit, het verminderen van de productiekosten, het verhogen van de kwaliteit van de geproduceerde goederen of het verkorten van de doorlooptijd.
  2. Kies de juiste technologieën: Bepaal welke technologieën het beste bij je doelstellingen passen. Dit omvat het Internet of Things (IoT), artificial intelligence (AI), machine learning en big data.
  3. Voer een grondige analyse uit: Analyseer je huidige productieproces en identificeer de gebieden waar je de meeste winst kunt behalen door gebruik te maken van slimme technologieën. Houd daarbij rekening met de kosten, de tijd en de risico’s van de implementatie.
  4. Ontwikkel een roadmap: Maak een roadmap voor de implementatie van slimme technologieën in je fabriek. Zorg ervoor dat je de juiste prioriteiten stelt en dat je een realistische planning maakt.
  5. Kies de juiste leveranciers: Kies betrouwbare leveranciers die gespecialiseerd zijn in de technologieën die je nodig hebt. Zorg ervoor dat ze ervaring hebben met het implementeren van slimme technologieën in fabrieken.
  6. Investeer in de juiste apparatuur: Investeer in apparatuur die geschikt is voor een slimme fabriek, zoals machines die voorzien zijn van sensoren en andere slimme apparaten.
  7. Maak gebruik van data-analyse: Verzamel data van alle apparatuur in je fabriek en analyseer deze data om te identificeren waar er ruimte is voor verbetering.
  8. Werk samen met uw personeel: Zorg ervoor dat je personeel goed getraind is en de nieuwe technologieën begrijpt. Werk met hen samen om het nieuwe systeem te implementeren en de productiviteit te verbeteren.
  9. Monitor je prestaties: Houd de prestaties van je fabriek nauwlettend in de gaten en gebruik deze gegevens om je productieproces te blijven optimaliseren.
  10. Continu verbeteren: Blijf zoeken naar manieren om je productieproces verder te verbeteren door te blijven investeren in slimme technologieën en te zoeken naar manieren om deze technologieën te integreren in je bedrijfsprocessen.
Met real-time data-analyse kunt je je processen nauwkeurig monitoren en continu blijven optimaliseren. Dit resulteert niet alleen in een efficiëntere productie, maar ook in een hogere klanttevredenheid. Klaar om je productieproces naar een hoger niveau te tillen? Ontdek nu de mogelijkheden van een slimme fabriek!