Lucas Peeters – 2 December 2020

Sturen op het proces, niet op het product

Wanneer je ieder product moet controleren, kost dit veel tijd en is er een grote kans op afkeur. Je wil juist sturen op je proces, zodat de output constant en goed is. Hoe voorkom je dat een product moet worden afgekeurd en hoe kun je miljoenen euro’s besparen door het verminderen of zelfs helemaal wegnemen van productiefouten? Het antwoord is simpel: maak het proces inzichtelijk en ontdek trends! Op deze manier kun je beoordelen of je geproduceerde onderdelen binnen acceptabele grenzen liggen en kun je bij productieprocessen op redelijke schaal al snel ontzettend veel geld besparen omdat je minder geproduceerde onderdelen hoeft weg te gooien.

SPC

Het verkrijgen van inzichten is één van de grootste veranderingen die gepaard gaan met de vierde grote industriële revolutie: Industry 4.0. Door productieprocessen te digitaliseren en gebruik te maken van de gegevens die machines verzamelen, kunnen productiebedrijven efficiënter produceren.

Een veelgehoorde term is SPC. SPC staat voor Statistical Process Control. Met SPC kun je productieprocessen of methodes controleren door statistische technieken te gebruiken. Het doel hiervan is inzicht krijgen in je processen om eventuele problemen tijdig te identificeren waarna je preventief kan ingrijpen.

Control charts

In samenwerking met VDL GL Precision hebben we een SPC-tool ontwikkeld. Met deze tool kunnen de meetrapporten, gegenereerd door de machines, snel worden omgezet in een control chart. Deze control charts geven VDL de mogelijkheid om metingen van de machines overzichtelijk te bestuderen. Hiermee kunnen ze trends ontdekken en zien hoe de machines presteren. Dit is mogelijk door control limits weer te geven, de zogenaamde boven- en ondergrenzen waarbinnen de metingen moeten vallen. Hierdoor is het ook snel te identificeren wanneer een meting buiten deze grenzen valt. Door op zoek te gaan naar een patroon, kan er in de toekomst voorkomen worden dat meer producten buiten deze grenzen vallen, en daardoor in de afvalbak belanden.

‘Het antwoord is simpel: maak het proces inzichtelijk en ontdek trends!’

Deze SPC-tool is expliciet ontworpen voor de mensen achter de machine; er is geen enkele technische kennis nodig om de metingen om te zetten in de control charts. Het is een kwestie van de tool starten, de meetrapporten selecteren en na het ophalen van de juiste gegevens komt automatisch een PDF-rapport tevoorschijn met daarin de control charts. Op deze manier houden de mensen achter de machine het overzicht en kan er met een laagdrempelige tool meteen resultaat geboekt worden.

VDL heeft haar eerste stappen al gezet richting het verkleinen van de afkeurkosten. Klinkt dit herkenbaar? Wil je ook onderdeel zijn van Industry 4.0, en wil jij het voorbeeld van VDL volgen? Met de implementatie van een SPC-tool helpen wij jullie met de overgang naar een smart factory. Meer weten over Industry 4.0, minder afvalproducten of een SPC-tool? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen jullie graag verder!

Neem contact met ons op

Deel Dit Blog

DATA.

ZIT IN ONS DNA.

AAN DE SLAG